Cum se executa instalatia electrica interioara?

Scris de: admin | In: July 4, 2013 |

Primul sfat este legat de calitate: nu alegeti decat materiale si aparataje de cea mai buna calitate. In instalatiile electrice nu-i loc de falsuri sau rebuturi!

Tot in ceea ce priveste materialele, acestea trebuie sa fie certificate si sa corespunda standardelor internationale.

Nu folositi aparataj cu suport de portelan.E doar o umbra a trecutului.Nu se mai fabrica aparataj cu suport de portelan de calitate.La un aparataj conteaza contactele nu suportul.

Aparatele de protectie la scurtcircuit si suprasarcina vor fi dimensionate in functie de circuitul pe care il va proteja(lungimea traseului,puterea instalata) in limita posibilitatii de aceeasi fabricatie.

Tablourile electrice vor avea gradul de protectie corespunzator locului unde e montat . Acestea vor fi pozitionate pe pereti astfel incat accesul sa fie exclusiv frontal.

Circuitele vor fi protejate in tuburi flexibile sau rigide din PVC  sau chiar tuburi metalice(in cazul instalatiilor pe suport de lemn), montate ingropat sau aparent. Acestea se vor prinde cu accesorii de montare omologate (dibluri, bratari, console, cleme), de cat mai buna calitate. Dozele pentru montaj ingropat vor fi din plastic sau metal(antiex). Dozele de derivatie se monteaza astfel incat sa fie la nivel cu stratul de finisaj al peretelui,sau pot fi aplicate .

Legaturile dintre cabluri trebuie sa garanteze contacte cu rezistenta de trecere minima, stabile in timp. Aceste legaturi se fac numai in doze si cutii de legatura. Orice alt loc (plinte, goluri si treceri prin elementele de constructie, ori chiar in interiorul tuburilor de protectie) se exclude cu desavarsire.

Respectarea codului culorilor este litera de lege. Astfel, verde/galben se foloseste pentru conductorul de protectie, albastru deschis pentru nulul de lucru, iar pentru faza rosu, maro,mov,alb,gri.